poniedziałek, 15 grudnia 2014

Szejk białkowy z jajkami 8-}}

Białkowy koktajl na bazie białego sera / twarożku + jajka gotowaneBez odżywki białkowej!


Jajka gotowane... bo nie surowe, nie mam ochoty łykać jakiegoś salmonela. Poza tym w żadnym cieście czy makaronie nie ma surowych, więc problemu nie widzę. Jajka nadają rewelacyjnej konsystencji i gładkości szejkowi oraz całą masę potrzebnych trenującemu składników. Przepis trzeba sobie tak doprawiać aż koktail wyjdzie boski - bo taki właśnie był;) W ramach bilansu kalorycznego i makroskładników.

Super szejk biłakowy z jajkami

Przepis na ten jaśniejszy

2 jaja gotowane, wrzucone na 8 minut do wrzątku,
pół dużego banana,
homogenizowany serek
nadaje więcej gładkości niż twaróg,
rodzynki,
masło orzechowe ( mające ! 95% ! orzechów w górę, w składzie ),
orzechy włoskie


Jajka obrane i schłodzone chwilę pod strumieniem zimnej wody. Nie potrzeba żadnych słodzików. To była pierwsza wersja.

W kolejnych zmieniam proporcje zależnie od zastosowań i pory dnia. Im bliżej treningów tym więcej węglowodanów. Im dalej lub w dni nietreningowe, ograniczam węglowodany tak, by tylko smakowało i delikatnie było czuć minimalną słodycz.

Ważne dodatki

- woda dla odpowiedniej konsystencji - lub jogurt naturalny czy grecki
- jakieś ulubione przyprawy dla zniesienia nadmiernego zapachu jajek: np. sporo cynamonu, szczypta kurkumy, mniejsza szczypta papryki słodkiej lub lepiej chili w proszku, mikro szczypta soli. Tu można się wyżyć by uzyskiwać każdego dnia inne zapachy i nie znudzić
- serek homogenizowany można zmieniać na twarogi, jest ich cała masa i pozwalają sterować teksturą napoju. Można także zmieniać bilans tłuszczowy wybierając czasem tłuste, czasem 0%.
- jak już jest dopracowany przepis bazowy można dodawać zależnie od humoru: łodygę selera naciowego (zapach), kakao (kolor, zapach i czekoladowy smaczek), masło kokosowe (tłuszcz zwalnia prędkość wchłaniania białek + aromat), plasterek buraka dla koloru.
Taki zestaw znalazł się w tej ciemniejszej wersji, "czekoladowej". Składniki z wyższą zawartością tłuszczu można usunąć lub zmniejszyć ich ilość okołotreningowo, a dodawać w dni beztreningowe albo np. wieczorem.

Jeśli ktoś robi podobny, proszę o linki :) chętnie sobie zmodyfikuję.

2 komentarze:

  1. Przepis rewelka!
    Ostatnio odstawiam znowu odżywki białkowe.
    Ten przepis jest rewelacyjny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) cieszę się, ja na razie odstawiłem odżywki, bo za drogie i często w nich są dziwne dodatki. Jeśli zwykłe odżywianie się nie sprawdzi, za jakiś czas może ponownie skorzystam z odzywek.A jak widać łatwo tu uciąć węgle i ma się na prawdę ostro białkowy szejk. Mozna dodać ciecierzycę w proszku albo inne proteinowe (naturalne) dodatki... kombinacji jest multum

      Usuń