Szybko i bez paprania się, chociaż ta wersja nieco dłuższa, bo skończył się szczypiorek.
Zamiast tego trochę cebuli i papryki. Najczęściej robię ze szczypiorkiem, bo ma być szybko! Mrożę go, więc sekunda na wyjęcie z lodówki.
Omlet lubię na słono. Gotowy wygląda najczęściej jak na poniższym obrazku (pierwsza porcja). Dodatki zależne od tego co jest pod ręką i kaprysu, dzisiaj pomidory i kefir do picia.
Wartości z jajek, jogurtu i owsianki: 526 kalorii, 44g węglowodany, 34g białko, 5g błonnik, 24g tłuszcz
Cebula i papryka drobno siekana i na patelnię. Płatki zmieszane dokładnie z jajkami i na patelnie.
Odwrócić, podrzucić ( jeśli mało oleju i omlet prawie ścięty;) ) i gotowe!
Przeciąłem na pół, widać obie strony, lewa smażona jako pierwsza. Do ok. 5mm się nie rozlatuje, przy grubszych trzeba stosować różne triki techniki.
Wszystkie składniki, cała robota |
Płatki owsiane jakie? 90% górskie, 10% inne np. błyskawiczne, żytnie, otręby i inne resztki, taki mój miks.
Z drugiej porcji masy zrobiłem grubszy omlet, raczej placek owsiany. Wtedy już na patelni go dzielę na ćwiartki przed odwróceniem, inaczej może się rozlecieć.
Kurczę, cudownie to wygląda, fantastyczne zdjęcia, przepis etc. Pewnie zaraz poszłabym do kuchni, by przyrządzić sobie tego omleta i pożreć go w spokoju, gdyby nie to, że już kiedyś zrobiłam takie cudo. Nie byłam w stanie go przełknąć, smakowało dla mnie (przyzwyczajonej już do dietetycznego jedzenia) okropnie. Jak Ty to robisz, że byłeś w stanie to przełknąć? :D
OdpowiedzUsuńDzięki:) Nie tylko ja jestem w stanie, czyli coś w nim jest;) Pierwszy mnie nie też powalił, owsianka mocno przebijała. Teraz już mam podstawę i dobieram coś co łamie smak, więc.. spróbój:)
UsuńŚwietnie to wygląda:) Kolejna inspiracja do gotowania się przyda! Spróbuję i zdam relacje ;) Pozdrawiam.
UsuńOmlecik spoko! Ale dla mnie pół porcji byłoby wystarczające :)
OdpowiedzUsuńZrobić więcej i zjeść 3 razy, mniej roboty:)
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuń