Tuńczyk z puszki z warzywami, sałatka
Szybka przekąska! Od czasu do czasu trzeba coś w diecie zmienić, zjeść na szybko, brakuje mięcha w lodówce itd. Wtedy pozostaje puszka. Tuńczyk nie jest moją ulubioną rybką, więc trzeba go jakoś przybrać.
Poza tym posiłek powinien być zbilansowany pod kątem makroskładników. Stąd warzywa, olej, oliwa i awokado.
Do kompletu 1 wafel ryżowy i 2 kukurydziane czyli ok. 17g węglowodanów. Odrobina masła.
Oczywiście straszy się, że tuńczyk z puszki, przez nieznane pochodzenie oraz wiek, zawierać może więcej rtęci niż powinien. Stąd nie należy jeść go za często w tej formie. Przeważnie mam go na stole nie częściej niż raz, może dwa razy na tydzień, więc nie przejmuję się specjalnie tym faktem.
Niestety byłem zamyślony i nie sprawdziłem tym razem ile co ważyło, stąd nie znam kaloryczności ani gramatury przyrządzonego specyfiku. Samego białka około 35g, więc jak juz pisałem - przekąseczka!
Ja uwielbiam tuńczyka! Szczególnie z oliwkami, sałatką, jajkiem, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Pyszna i lekka sałatka na każdą porę dnia! Twoja wersja też wygląda apetycznie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż widzę niezły wypas, a ogórek, ale kiszony, to chętnie bym wrzucił, niestety nie miałem na składzie
UsuńW mojej kuchni tuńczyk jest chyba najczęściej spotykaną rybą w puszce :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, u mnie chyba makrela, aczkolwiek jej nie ubieram w sałątki bo mi smakuje sama, a tuńczyk jest dość neutralny
Usuńja też lubie tuńczyka :) i też robie z nim sałatki i pasty do kanapek :)
OdpowiedzUsuńO! Pasta.. to jest to, dawno nie jadłem, następnym razem:)
OdpowiedzUsuń